Bezienswaardigheden in België

België is een land waar meer dan voldoende te zien is. Zo telt het land meerdere prachtige historische binnensteden, is het befaamd vanwege haar brouwerijen en zijn er tal van gebouwen, musea, mijnen, natuurparken en attractieparken te vinden die een bezoek waard zijn. Behalve de vaste attracties zijn er ook in België veel tijdelijke evenementen, exposities en festivals. Als je van plan bent om naar een bepaalde stad of streek te gaan dan zouden we willen aanraden om online of bij het toeristenbureau altijd eventjes te checken wat er op dat moment te zien of te doen is in de buurt.

Het is geen doen om alle bezienswaardigheden op te sommen die de moeite waard zijn in België. Wij hebben op deze pagina een selectie gemaakt van grootse en wat kleinere bezienswaardigheden in België.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in België bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in België.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in België
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in België via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in België via GetYourGuide

Historisch centrum van Brugge

Met bezienswaardigheden zoals het Begijnhof, de Oude Markt, de Rozenhoedkaai, de Burg en de 122 meter hoge Onze-Lieve-Vrouwekerk mag Brugge zich zeker een boeiende middeleeuwse stad noemen. En dit is nog maar een kleine greep uit al het moois dat de stad te bieden heeft. Al deze prachtige pareltjes zijn verrassend goed bewaard gebleven zodat ze ons nog veel kunnen vertellen over de geschiedenis. Het centrum van Brugge is hierdoor eigenlijk een groot openluchtmuseum te noemen. Gelukkig zijn er voldoende leuke plekken om even tot rust te komen met een heerlijk glaasje en/of een passende maaltijd.

Historisch centrum van Brugge

Menenpoort

Duizenden namen van Britse soldaten zijn terug te vinden op de Menenpoort. Dit is een belangrijke herdenkingspoort van de Belgische stad Ieper. Allen zijn slachtoffers die stil verwijzen naar de gruwelijkheden van de Eerste Wereldoorlog tijdens de slagen om Ieper. De Romeinse triomfboog werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield. Het monument wordt nog dagelijks bezocht door nabestaande en sympathisanten die nog regelmatig terug denken aan deze verschrikkelijke tijd. Nog regelmatig worden er stoffelijke overschotten van gesneuvelde personen ontdekt tijdens opgravingen. Met name in ‘Flanders field’ gebeurt dit regelmatig. Nog elke dag klokslag 20.00 uur wordt er onder de Menenpoort een herdenkingslied ‘The Last Post’ gespeeld ter nagedachtenis aan de vele gesneuvelde soldaten.

Menenpoort

Neolithische vuursteenmijnen in Spiennes

De mijnen van Spiennes werden al tijdens de prehistorie bezocht. De geschiedenis leert ons dat er toen al materiaal uit silexmijnen werd verzameld voor het ontwikkelen van instrumenten en werktuigen. Het gebied beslaat zo’n honderd hectare in totaal. Omdat de vuursteenmijnen behoren tot de oudste en grootste van Europa, staan ze sinds het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De plaats Spiennes (Mons), die hierdoor ook wel het brandpunt van de prehistorie in Europa wordt genoemd, ligt tussen de plaatsen Lille en Charleroi.

Meer info over de neolithische vuursteenmijnen

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik

Als de kathedraal van Doornik ‘s avonds wordt verlicht, doet het niet onder voor menig kasteel in sprookjes. De prachtige torens met op elk een glimmend kruis helpen hier zeker aan mee. Met een gemeten hoogte van 134 meter is de kathedraal die werd gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw, een uitstekend herkenningspunt voor de stad. In België staat de kathedraal ook wel bekend als cathédrale Notre-Dame Tournai. De Romaanse bouwstijl is goed zichtbaar door middel van details zoals ronde boogvensters. Ook binnen is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal even prachtig. Hier heerst vooral een gotische stijl. De tot in het kleinste detail vervaardigde beelden, arcades en andere versieringen maken van deze kathedraal een bezienswaardigheid die niet gemist mag worden.Station Luik-Guillemins

Het zeer moderne treinstation van Luik-Guillemins bestaat voornamelijk uit glas, staal en wit beton. Maar liefst elf jaar lang is er gebouwd om tot het resultaat te komen wat wij vandaag kunnen aanschouwen. Over het ontwerp van de architect Santiago Calatrava doen verschillende verhalen de ronde. Sommige beweren dat de vormgeving is gebaseerd op naakte vrouwen en andere beweren juist dat het een spierbundel van een arm zou zijn. De architect zelf wilde graag een station ontwikkelen dat prima in de omgeving zou passen en waarbij de stadsdelen met elkaar verbonden zouden worden. Of dit goed gelukt is, mag u zelf beoordelen.

Meer info over Station Luik-Guillemins

station van Luik

Kerstmarkt van Antwerpen

Elk jaar opnieuw wordt de historische binnenstad van Antwerpen omgetoverd tot een winters paradijsje. Met de kerstmarkt wordt meteen de winter aangekondigd. De aaneenschakeling van houten chalets brengen ieder weer een ander product aan de man. Je vindt er kramen met handschoenen, mutsen, sjaals, snoep, kerstversieringen, sieraden en nog heel veel meer. Her en der kun je lekker opwarmen met een overheerlijke warme chocomel, Glühwein, schnaps of een ander (kruiden)likeur. Voor de liefhebbers is er zelfs een schaatsbaan waarop je je kunsten kunt vertonen. De kerstmarkt is verdeeld over de Grote Markt, de Suikerrui, het Steenplein en de Groenplaats.

Meer info over de kerstmarkt van Antwerpen

Kerstmarkt van Antwerpen

Grote Markt van Brugge

Het hart van de stad Brugge bevindt zich aan deze Grote Markt. Al sinds eeuwen heeft deze markt een belangrijke functie weten te vervullen. Hier dreef men handel aan het begin van de dertiende eeuw en dit is sindsdien niet heel veel meer veranderd. Natuurlijk heeft het uiterlijk wel verschillende malen een metamorfose gehad. De meeste gebouwen die wij nu kunnen bewonderen dateren veelal uit de achttiende en negentiende eeuw. Behalve de Halletoren met het belfort. Dit symbool van vrijheid en macht werd deels al in de dertiende eeuw gebouwd. De opvolgende eeuwen werd het bouwwerk uitgebreid. Het houten torentje wat eigenlijk bovenop de toren stond brandde af in 1741. Daarvoor in de plaats werd een kroon in 1822 geplaatst. De toren is te beklimmen alvorens je wordt getrakteerd door een fantastisch uitzicht over de stad.

Plantin-Moretusmuseum

De heren Plantijn en Moretus waren ambitieus met een goed gevoel voor ondernemerschap. Zij beheerden halverwege de zestiende en begin zeventiende eeuw een drukkerij. In die tijd was Christoffel Plantijn zijn tijd vooruit wanneer de typografische vormgeving niet alleen louter van religieuze aard zijn. Al snel wordt hij beticht van ketterij. Hoe dit afloopt voor de drukkersfamilie en wat voor impact de drukkerij heeft achtergelaten kom je allemaal te weten in dit boeiende museum.

Meer info over het Plantin-Moretusmuseum

Waterloo

De Belgische plaats Waterloo is natuurlijk vooral bekend om ‘de Slag bij Waterloo’ waarbij Napoleon Bonaparte in 1815 na zijn terugkeer uit Elba definitief werd verslagen. Vlakbij het herdenkingsmonument ‘Leeuw van Waterloo’ staat ook een bronzen beeld van Napoleon. Regelmatig worden er bij deze monumenten de slag bij Waterloo op zeer professionele wijze nagespeeld. Het heuvelachtige landschap van Waterloo leent zich verder prima voor lange wandelingen, fietstochten of zelfs per paard om zo de kastelen, oude boerderijen en religieuze erfgoederen te kunnen bewonderen.

Meer info over Waterloo

Technopolis

Iedereen die ook maar een beetje nieuwsgierig is ingesteld zou een bezoek moeten brengen aan het Technopolis te Mechelen. Vooral kinderen kunnen hier ongestoord experimenteren, proeven, ondervinden en ontdekken. Wetenschap en techniek staan bij Technopolis centraal. Tussen de ongeveer 350 opgestelde onderwerpen bevinden zich ook demonstraties, shows en vraagspellen. Ooit al eens je schaduw willen bevriezen of in de cockpit van een vliegtuig willen kijken? Bij Technopolis kan dit allemaal.

Meer info over Technopolis

Technopolis in Mechelen

Stocletpaleis

In de Belgische plaats Sint-Pieters-Woluwe van de gemeente Brussel staat het meest volmaakte werk van architect Josef Hoffmann. Het Stocletpaleis werd tussen de jaren 1905 en 1911 gebouwd in opdracht van de rijke zakenman Adolphe Stoclet. Doordat het budget onbegrensd was is het zowel van buiten als van binnen magnifiek te noemen. De duurste bouwmaterialen werden gebruikt om alle dromen waar te kunnen maken. Mede doordat er ook verschillende kunstenaars zoals Fernand Khnopff en Gustac Klimt zich met de details hebben bemoeid, is het Stocletpaleis tot op de dag als vandaag meesterlijk te noemen.

Oude Markt van Leuven

De studentenstad Leuven staat bekend om zijn bruisende uitgaansleven. Vooral de Oude Markt wordt veelal bezocht om zijn gezellige kroegen en terrassen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Oude Markt van Leuven de bijnaam ‘langste toog ter wereld’ draagt. Een leuk detail hierover is dat er cafe’s zijn die louter en alleen door studenten wordt gerund. Andere bijzonderheden van de Oude Markt zijn het jaarlijkse muziekspektakel Marktrock, Leuven kermis en verschillende ‘hap en stap’ (muziek) festiviteiten.

Meer info over de Oude Markt van Leuven

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

In de Belgische hoofdstad Brussel zijn verschillende bijzondere en informatieve musea te ontdekken. Zo ook de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Zoals de naam al doet vermoeden betreft het een groep musea waarin kunst vanuit het verleden tot aan het heden centraal staat. De oudste werken zijn afkomstig uit de veertiende eeuw. Onder de musea bevinden zich Museum voor Oude Kunst, Museum voor Moderne Kunst, Wiertzmuseum, Meuniermuseum en Magrittemuseum.

Meer info over de KMSKB

Belgische Kust

Het Belgische landschap wat grenst aan de Noordzee omschrijft men met Belgische kust. Het noordelijke deel wat aan Nederland grenst wordt Het Zwin genoemd. Het zuidelijke deel noemt men de Vlaamse kust. Zandstranden, duinen en dijken beschermen het land tegen de soms woeste zee. Badplaatsen zoals Knokke-Heist, Brugge, Blankenberge, De Haan, Bredene, Oostende, Middelkerke, Nieuwpoort, Koksijde en De Panne klinken ons vaak niet vreemd in de oren. Zeker tijdens de zomermaanden kan de Belgische kust veel bezoekers verwachten. Verschillende strandtenten openen hun deuren en de gezelligheid kan beginnen. Heb je het strand wel gezien? Dan zijn er volop mogelijkheden voor ander vertier. In Blankenberge is er de Kinderautodroom, bij De Panne bevindt zich Plopsaland en in Middelkerke kom je gewoon op straat allerlei stripfiguren tegen. Aan de Belgische kust hoef je je nooit te vervelen.

Meer info over de Belgische Kust

Belgische Kust

Magritte Museum

De grootste verzameling kunst afkomstig van de surrealistische kunstschilder René François Ghislain Magritte is onder gebracht in het Magritte Museum te Brussel. Het Magritte Museum is onderdeel van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. De collectie belicht een deel vanaf het jaar 1898 tot 1967. Zijn denkwijze, inspiratie, vrienden en gebeurtenissen worden in verschillende stukken op bijzondere wijze verwerkt.

Meer info over het Magritte Museum

Begijnhoven in Vlaanderen

In België zijn nog een aantal begijnhoven te vinden. Omstreeks de dertiende eeuw werden deze wooncomplexen opgericht door over het algemeen arme oude, vrome en gelovige vrouwen die er zo veel mogelijk voor hun eigen onderhoud zorgden. Om inkomsten te genereren deden zij klusjes als de was. Vaak zijn de huisjes gebouwd rondom een grasveld en is er een kerk in de nabije omgeving. Vroeger was het hof dan ook afgesloten middels een poort. In steden zoals Antwerpen, Hoogstraten, Hasselt, Dendermonde, Gent, Kortrijk, Brussel, Brugge en Leuven. Het oudste begijnhof van Vlaanderen bevindt zich in Lier.

Begijnhoven

Rubenshuis

In de bruisende stad Antwerpen is het voormalige woonhuis van de schilder Peter Paul Rubens ingericht als museum. Het pand werd door hem in 1610 gekocht waarna hij en zijn vrouw het grondig lieten verbouwen. In het door Rubens aangelegde atelier werden een aantal beroemde werken vervaardigd. Ook ontving hij hier collega’s zoals Antoon van Dyck, Jan Brueghel en Frans Snyders. In de eetkamer van het Rubenshuis kunt u kennismaken met het zelfportret van de kunstenaar zelf.

Meer info over het Rubenshuis

Manneken Pis

Hoewel er in België meerdere Mannekes Pis blijken te bestaan, is die van Brussel toch echt de beroemdste. Het bronzen standbeeld van dit kereltje is nog geen zestig centimeter groot. Dagelijks wordt Manneken Pis op de hoek van de Eikstraat en de Stoofstraat door nieuwsgierige toeristen bezocht. Al sinds 1388 staat er op deze plek in Brussel een beeltenis van een jongetje wat staat te plassen. Op speciale (feest)dagen krijgt het beeldje passende kleding aan. De kostuums van afgelopen jaren zijn te bewonderen in het Stedelijke Museum.

Meer info over Manneken Pis

Manneken Pis

In Flanders Fields Museum

Op misschien wel de mooiste plek van Ieper is het ‘In Flanders Fields Museum’ gevestigd. In dit oorlogsmuseum worden allerlei verhalen verteld waarin de Eerste Wereldoorlog centraal staat. Verschillende onderwerpen worden vanuit diverse gezichtspunten belicht. Het museum heeft een indrukwekkende boekencollectie, loopgravenkaarten, fotocollecties, video’s, uniformen en andere kleding. Nog regelmatig ontvangt het museum interessante schenkingen die op de één of andere manier met de Eerste Wereldoorlog te maken hebben.

Meer info over het In Flanders Fields Museum

In Flanders Fields Museum

Belforten in België

Een andere benaming voor belfort is hallentoren. Dit fenomeen stamt uit de middeleeuwen. Hier hangen vaak de stadsklokken. Ook zijn de belfort of hallentoren een symbool voor burgerlijke vrijheid en macht. Want alleen de steden die het goed deden in bijvoorbeeld de lakenhandel konden zich zo’n toren permitteren. De meeste belforten werden tussen de elfde en zeventiende eeuw gebouwd. Vaak grenzen de torens aan een lakenhal of stadhuis. Tegenwoordig zijn de meeste torens te beklimmen. Eenmaal boven wordt je getrakteerd op een spetterend uitzicht.

Belforten in België

Pretparken

België heeft een aantal leuke pretparken die verspreid door het land te vinden zijn. De meest bekende is natuurlijk Plopsaland De Panne, maar ook Bobbejaanland en Walibi zijn voor de meeste geen onbekende namen. Een iets minder bekend park is het Bellewaerde Park. Dit pretpark heeft naast doldwaze attracties ook een leuk dierenpark in huis. Je kunt er onder ander langs bij de verblijven van doodshoofdaapjes, giraffen, leeuwen, olifanten en tijgers. Bobbejaanland is een pretpark met een cowboy thema. Snelle achtbanen, waterattracties en een reuzenrad weten elk jaar opnieuw duizenden bezoekers te trekken naar het Belgische dorp Lichtaart. In Walibi kun je terecht met zowel jonge als oudere kinderen. Het park is heel divers met zijn attracties waarbij duidelijk vermeld wordt voor wie het wel of niet geschikt is. Walibi is te vinden in het Belgische Waver. Plopsaland De Panne is vooral onder de nieuwbakken ouders erg geliefd. Vooral de kleintjes tot een jaar of 7 a 8 jaar kunnen zich uitstekend vermaken in dit Studio 100 park. Bekende figuren zoals Bumba, kabouter Plop en Piet Piraat zorgen voor hilarisch vertier.

De zeven bronnen van Spa

Menig supermarkt heeft het heldere bronwater van de stad Spa in zijn schappen liggen. De zeven bronnen die de stad rijk is zijn goed voor miljoenen liters water die in de kenmerkende flessen verkocht worden. De bronnen van Spa liggen in de Belgische Ardennen, wat bekend staat om zijn groene heuvelachtige gebied. De bekendste van de nog zeven bestaande bronnen is de “Bron van Peter de Grote”. Tijdens je bezoek aan deze bron kun je niet alleen het heldere bronwater proeven, je kunt er ook genieten van de prachtige omgeving waarin zij verkeren.

Meer info over de bronnen van Spa

MAS Antwerpen

Het in 2011 geopende Museum aan de Stroom (MAS) staat in Antwerpen bij de haven op de plaats waar voorheen het Hanzehuis / Oosterhuis stond. Dit Hanzehuis stond symbool voor de economische welvaart die de stad omstreeks de zestiende eeuw genoot. Nu opnieuw lijkt het nieuwe gebouw ‘t MAS een soort symbool van welvaart. Het bijzondere uiterlijk en de opvallende ligging hebben hier een groot aandeel in. Ondanks de economische crisis wordt dit deel van de stad Antwerpen behoorlijk gemoderniseerd en is het hierdoor een zeer populair gebied aan het worden. Het Museum aan de Stroom verteld alles wat je moet weten over de stad Antwerpen, het belang van de haven en over de wereld. Het is een museum dat je niet mag overslaan.

Meer info over het MAS

MAS Antwerpen

Citadel van Namen

Door zijn strategische ligging is de citadel van Namen (Citadelle de Namur) in het verleden van groot belang geweest. Heel wat invloedrijke personen hadden hier hun strijdkrachten gelegerd in de hoop meer gebieden te kunnen veroveren. Deze historische site wordt gezien als één van de grootste versterkte plaatsen van Europa. De eerste muren zouden afkomstig zijn uit de middeleeuwen. Met een wandeling naar boven kom je uiteindelijk uit op een plek waarvandaan je een zeer fraai uitzicht hebt over de Waalse stad Namen en zijn omgeving. De citadel van Namen is ook van binnen te bewonderen. Verschillende tentoonstellingen laten je zien hoe men destijds leefden. Het ondergrondse gangenstelsel wat door Napoleon als een termietenheuvel werd omschreven, is een spannende tocht met een al even spannend verhaal.

Bierbrouwerijen

Dat België een geheel eigen biercultuur heeft, zal voor vele geen nieuws zijn. De hoeveelheid bierbrouwerijen in het land zal toch sommigen mensen verbazen. Onder de brouwerijen zijn bekende namen zoals Brouwerij Artois, Westmalle, Palm, Leffe, Hoegaarden, Belle-Vue en Primus. Minder bekende merken voor ons zijn Slaapmutske, Bel Pils, De Graal en Mc Chouffe. Wanneer je je wat meer verdiept in de verschillende bieren met uiteenlopende smaken, kom je erachter dat er voor iedereen wel een passend biertje bestaat. Het is dan ook zeker aan te bevelen om eens een echte bierbrouwerij in België te bezoeken, om zo op een prettige wijze kennis te maken met een geheel eigen cultuur. Een proeverij is daarbij natuurlijk een must.

Bootjes van Gent

De allerleukste manier om de levendige stad Gent te verkennen is per boot. Er zijn verschillende tochten over de Leie en de Lieve te maken waarbij je door een gids volledig op de hoogte wordt gebracht over de geschiedenis van de stad. Ondertussen vaar je langs bezienswaardigheden als kasteel ‘t Gravensteen’ ‘t Prinsenhof, de St. Baafskathedraal, St. Niklaaskerk en het Belfort. Tijdens de vaartocht zal het Bourgondische leven van de stad Gent aan je voorbij trekken. Er is namelijk heel wat gezelligheid te vinden op de vele terrassen en aan de kades van de stad.

Meer info over de bootjes van Gent

Bootjes van Gent

Atomium

Wat ooit begon als tijdelijk bouwwerk voor de Wereldtentoonstelling in 1958 is uitgelopen tot hét symbool van Brussel. De glimmende bollen die het beeld vertegenwoordigen van ijskristallen werden ontworpen door de architect André Waterkeyn. De voorheen stalen constructie is inmiddels vervangen door een roestvrijstalen versie. De in totaal negen bollen symboliseren de destijds negen provincies van het land. In de bollen zijn onder andere wisselende tentoonstellingen, Expo 58 en een restaurant te bezoeken. De hoogste bol is gereserveerd als panorama platform. Het uitzicht vanaf hier is subliem.

Meer info over het Atomium

Oorlogsmuseum in Bastogne

In de Belgische Ardennen bij de plaats Bastogne is een bijzonder oorlogsmuseum te bezoeken. Het naastgelegen monument en het museum houden de nagedachtenis in ere van de vele gesneuvelde soldaten die er vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder deze overleden soldaten zijn in grote getallen Amerikanen te vinden, die uiteindelijk voor de bevrijding hebben gezorgd.

Meer info over het Oorlogsmuseum in Bastogne

Treinstation Antwerpen-Centraal

Het centrale treinstation van Antwerpen is een ware blikvanger. Dit pareltje van de stad Antwerpen werd officieel geopend in het jaar 1905. Het is het derde station op deze plek. Het paleislijke uiterlijk werd ontworpen door de architecten Louis Delacenserie en Charles Poupaert. Het station heeft zijn 14 perrons verdeeld over drie verdiepingen. Mede dankzij het prachtige uiterlijk, de vele winkels en horecagelegenheden is het zelfs op het station van Antwerpen prettig om er te verblijven. Het centrale station van Antwerpen ligt aan het even prachtige Astridplein.

Meer info over Antwerpen-Centraal

Treinstation Antwerpen-Centraal

Huis van Alijn

Het Museum voor Folklore werd omstreeks 1932 gesticht in een historisch monumentaal pand aan de Kraanlei te Gent. De toegangspoort met daarachter acht huisjes vormen samen het domein van ‘het Huis van Alijn’. In het museum worden uiteenlopende aspecten belicht die te maken hebben met de eigen volkscultuur tijdens de twintigste eeuw.

Meer info over het Huis van Alijn

Parc Chlorophylle

In de bosrijke omgeving van de Belgische Ardennen ligt het uitdagende en overwegend groene Parc Chlorophylle. Op een speelse manier wordt de interactie tussen spel en natuur hier op creatieve wijze gepresenteerd. Het gebied leent zich uitstekend voor leuke wandelingen en fiets- ontdekkingstochten. De kleintjes vermaken zich er prima met de houten speeltoestellen. Helaas zijn honden er niet toegestaan. In Brasserie du Parc en du Hambeu kun je even lekker bijkomen van alle avonturen.

Meer info over Parc Chlorophylle

Zoo van Antwerpen

De dierentuin van Antwerpen ligt direct naast het centrale station van de stad. Al in 1843 opende de eerste directeur Jacques Kets de deuren voor het publiek. Sindsdien heeft de Zoo van Antwerpen een aantal keren voor opschudding gezorgd met uitbraak van dieren en zelfs een brand. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog is veel van het park verloren geraakt, inclusief de dieren. Gelukkig is veel hiervan hersteld en kunnen we vandaag genieten van een gezellige dierentuin met uiteenlopende dieren zoals giraffen, apen, pinguïns, neushoorns, herten, tijgers, reptielen en zeehonden.

Meer info over de dierentuin van Antwerpen

Zoo van Antwerpen

Scheepsliften

Vlakbij de Belgische stad La Louvière zijn wel zeer bijzondere en inmiddels historische scheepsliften te bewonderen. De liften zijn ontwikkeld om schepen verticaal naar een hoger of lager gelegen niveau te verplaatsen. Hier worden veelal sluizen voor gebruikt. De scheepsliften zijn echter veel sneller waardoor er veel tijd wordt bespaard. De scheepsliften nabij La Louvière werden al aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd naar een ontwerp van Edwin Clark. Hier kan 15 a 16 meter hoogte verschil worden overbrugd. Sinds 1998 behoren de scheepsliften op het historische Centrumkanaal van La Louvière tot Unesco Werelderfgoed. Andere indrukwekkende scheepsliften in België zijn te bewonderen bij Houdeng-Gœgnies, Houdeng-Aimeries, Strépy-Thieu en Thieu.

Mijn van Blegny

Al vanaf het begin van de negentiende eeuw, rond 1816, werd er uit de kolenmijnen van Blegny steenkool gewonnen. De zware arbeid werd na minder afname van steenkool in het jaar 1896 gestaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de mijn opnieuw geopend en werden de werkzaamheden tot 1980 weer hervat. Minstens vijfhonderd mijnwerkers maakten lange dagen met hun werkzaamheden onder de grond. Vandaag zijn de steenkoolmijnen van Blegny geopend voor publiek. Nu kun je zelf ervaren hoe het is om dertig tot zestig meter de grond in te zakken en te worden omgeven door duisternis. Tijdens de wandeling door het gangenstelsel verteld een gids alle boeiende en soms ingrijpende details uit de geschiedenis. Andere waardevolle steenkoolmijnen in België zijn le Bois du Cazier, le Grand-Hornu en Bois-du-Luc.

Kinepolis bioscopen

De bioscoopcomplexen van Kinepolis zijn een goed overdacht concept van de families Bert en Claeys. De bioscoopzalen zijn ruim van opzet, gevuld met heerlijke fauteuils en een waanzinnige geluidsinstallatie. Er wordt continu geïnvesteerd in de nieuwste technieken om de bezoekers de beste filmbeleving te kunnen bieden. Voordat de film begint kun je bij verschillende shops wat drinken en/of iets lekkers halen zoals nacho’s, snoep scheppen, ijs, chips en andere snacks. Het filmaanbod is zeer divers.

Meer info over de Kinepolis bioscopen

Kinepolis bioscopen