Handig om te weten

Voor je een bezoek brengt aan België is het verstandig om al het één en ander uitgezocht te hebben. Op deze manier kom je op de plaats van bestemming niet voor verrassingen te staan. Op deze pagina vind je de belangrijkste dingen die je moet weten voor je een bezoek brengt aan België. Zo kun je lezen of het kraanwater hier drinkbaar is en wat voor reisdocumenten je mee dient te nemen. Verder vind je er een lijst met de nationale feestdagen en de openingstijden van de verschillende winkels in het land, zodat je niet voor een gesloten deur hoeft te staan. We hebben ons best gedaan om deze informatie zo nauwkeurig mogelijk samen te stellen. Omdat sommige onderwerpen aan verandering onderhavig kunnen zijn is het aan te raden om cruciale informatie te verifiëren.

Reisdocumenten

Hoewel de grenscontroles al lang verdwenen zijn tussen Nederland en België, moet je je wel kunnen legitimeren als je in België bent. Dat kan door middel van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart. Kinderen moeten hun eigen legitimatie bij zich hebben. Een Nederlands rijbewijs geldt officieel niet als legitimatie in België, maar een redelijke kans dat je hier wel mee wegkomt. Als je een voertuig bestuurt dan moet je daarvoor een geldig rijbewijs hebben. Een Nederlands rijbewijs is voldoende, je hoeft geen internationaal rijbewijs te hebben.

Openbare toiletten

In België zie je in vrij veel steden nog openbare toiletten. Soms is het een openbaar (en gratis) urinoir, maar vrij vaak is er sprake van een bemand openbaar toilet. In dat geval zit er een toiletdame die een vergoeding vraagt voor het gebruik van het toilet.

Openbare toiletten

Openingstijden musea

Musea in België zijn meestal geopend van 10 tot 17 uur. Veel musea zijn op maandag gesloten. Op Paasmaandag en 2e Pinksterdag zijn de musea dan vaak wél geopend. Feestdagen waarop musea meestal gesloten zijn, zijn 25 december (Kerstmis) en 1 januari (Nieuwjaarsdag). De meeste musea hebben gedurende het jaar één of twee periodes waarin het museum gesloten is voor onderhoud of wisselen van collecties. Deze periodes komen het vaakst voor in de maand januari. Kijk altijd vooraf op de website van een museum of deze geopend is op de dag dat je hem wilt bezoeken.

Openingstijden winkels

Winkels zijn in België in de regel geopend van 10 tot 18 uur. Soms sluiten winkels wat later, wat minder vaak openen ze vroeger. De openingstijden zijn meestal voor alle dagen (maandag tot en met zaterdag) gelijk. Supermarkten zijn vaak wel wat langer open, meestal van 8 tot 20 uur.

Koopavonden zoals we die in Nederland kennen, komen in België bijna niet voor. Soms wordt er incidenteel een speciale koopavond gehouden. Koopzondagen komen niet zoveel voor in België. Op toeristische plekken zijn winkels soms wel op zondag open. Voor het grootste deel van de Belgische winkels geldt echter dat ze maximaal 6 koopzondagen per jaar hebben. Deze worden niet zelden ingezet aan het begin van de koopjesperiode (solden) en tijdens de laatste twee zondagen voor Kerstmis.



Gezondheid

België kent een medische zorg die vergelijkbaar is met die van Nederland. Om in België gebruik te maken van de gesubsidieerde gezondheidszorg moet je je European Health Insurance Card bij je hebben, waarmee je aantoont verzekerd te zijn. Niet alle kosten in België worden door je ziektekostenverzekering gedekt. Voor een aantal zaken zoals repatriëring en vaak ook tandheelkundige behandelingen heb je een reisverzekering nodig.

Medicijnen

Vrijwel alle medicijnen die in Nederland gebruikt worden zijn ook in België verkrijgbaar. Zorg wel voor een doktersrecept indien dat nodig is. In de dunbevolkte gebieden, met name in de Ardennen, zul je soms wat verder moeten reizen voor een arts of apotheek. In de grotere steden is er vrijwel altijd wel een apotheek te vinden die avonddienst heeft of in het weekend geopend is.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in België bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in België.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in België
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in België via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in België via GetYourGuide

Telefoneren

Openbare telefoons verdwijnen steeds meer uit het Belgische straatbeeld. Je ziet ze nog wel in grotere steden. Met name in Brussel kom je ze nog met regelmaat tegen. Telefoons die nog op muntgeld werken zijn wel zeldzaam geworden. Voor de meeste telefoons heb je een telefoonkaart nodig van Belgacom. Deze kun je kopen op stations, bij postkantoren en in tijdschriften-/krantenwinkels.

België kent een modern mobiel telefoonnetwerk waarop alle mogelijke diensten zouden moeten werken. Net als bij ons is er sprake van kwaliteitsverschillen in het netwerk. Zo is er geen sprake van 100% dekking. Vooral in de dunbevolkte gebieden in de Ardennen zijn er nog vrij veel plekken waar je geen mobiele verbinding hebt. Vooral op het gebied van mobiel internet zijn er grote verschillen in kwaliteit en snelheid. Houd er rekening mee dat als je een huisje in de Ardennen huurt er de kans bestaat dat je via je mobiele telefoon geen verbinding met de buitenwereld hebt.

Telefoneren

Teken

Een reëel risico dat je loopt als je in de Belgische Ardennen gaat wandelen wordt gevormd door zeer kleine beestjes: teken. Teken komen vooral voor in bosrijke gebieden, maar kunnen ook gewoon op een grasveld of in duinen voorkomen. Teken kunnen drager zijn van de ziekte van Lyme. Het niet tijdig constateren en behandelen van deze ziekte kan verstrekkende gevolgen voor de gezondheid hebben. Controleer het lichaam na een wandeling in de natuur altijd op teken of tekenbeten. Verwijder de teek met een pincet of tekenpen door hem achter de kop te klemmen en draaiend te verwijderen. Niet trekken en geen alcohol erop zolang de teek nog in de huid zit!

Kraanwater

Het kraanwater in België is van uitstekende kwaliteit. Je kunt het zonder risico voor de gezondheid gebruiken als drinkwater. Het is daarnaast aanzienlijk goedkoper en milieuvriendelijker dan het kopen van plastic flesjes mineraalwater.

Kraanwater

Elektriciteit

De stroomsterkte in België is net als in Nederland 230 volt (wisselstroom). Nederlandse apparaten moeten daarom zonder enige problemen gebruikt kunnen worden op het Belgische spanningsnet. De stekkers en stopcontacten zijn in de meeste gevallen ook hetzelfde. In België komen echter ook geaarde stopcontacten voor met een aardingspin. Nederlandse stekkers passen hier alleen in als er een gat in de stekker zit waar de aardingspin in terecht komt. Ook de platte eurostekkers kunnen er zonder problemen in.

Geld

België heeft dezelfde munteenheid als Nederland: de euro (EUR / €). Deze verving op 1 januari 2002 de Belgische Frank (BEF). De Belgische Frank is in België al sinds maart 2002 niet meer geldig als wettig betaalmiddel. In België kun je geld pinnen bij geldautomaten. De meeste, doch niet alle Nederlandse pinpassen kunnen gebruikt worden om in België geld uit de muur te trekken. Bij winkels waar een Maestrologo te zien is kun je met je pinpas ook betalen.

Creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Bij het maken van een reservering voor een hotel of andere accommodatie heb je vaak een creditcard nodig om je boeking te garanderen. Pas op, want bij pensions en Bed & Breakfasts kun je niet altijd met een creditcard afrekenen. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt. Winkels en restaurants accepteren vaak de creditcards van Visa en MasterCard. Diners Club en American Express kennen minder plekken waar je met je kaart kunt betalen. Sommige zaken hanteren een minimumbedrag en/of berekenen kosten door aan hun klanten voor het gebruik van een creditcard.

geld

Fooien

Voel je niet verplicht om in een restaurant of bar fooi te geven. Net als in Nederland is het bedieningsgeld al bij de prijs inbegrepen. Een fooi achterlaten mag natuurlijk wel, net als dat je dat in Nederland zou doen als je zeer tevreden bent over de bediening. Bij een taxirit rond je het bedrag of tot ongeveer 110% van de ritprijs. Op die manier ontvangt de taxichauffeur zo’n tien procent fooi.

Tijdsverschil

België ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (GMT +1). Er is daarom geen sprake van tijdsverschil tussen België en Nederland. België kent een zomertijdregeling die gelijk is aan die van Nederland. De zomer- en wintertijd lopen daarom ook gelijk in België.

Drugs

België is een stuk minder ruimdenkend op het gebied van drugs dan Nederland. Tegenwoordig zijn de regels wel iets versoepeld. Officieel is het bezit, de handel en het gebruik van alle soorten drugs nog strafbaar. Voor cannabis geldt ene beperkt gedoogbeleid indien je tenminste 18 jaar oud bent. In dat geval leidt het bezit van maximaal 3 gram of één plantje niet automatisch tot vervolging. Dat geldt ook voor het gebruik van cannabis, mits dit niet gebeurt in of vlakbij een school of zichtbaar op openbare plaatsen of een plaats die publiekelijk toegankelijk.

Feestdagen

België kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
21 juli – Nationale Feestdag
15 augustus – Maria-Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstand
25 december – Kerstmis
variabel – Pasen (2 dagen)
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren (2 dagen)

Tweede Kerstdag (26 december) wordt in België niet gevierd. Op 11 juli is het een feestdag voor Vlaanderen (wordt niet gevierd in Wallonië). Op 27 september is het een feestdag voor Wallonië. Deze wordt weer niet gevierd in Vlaanderen.

Taal

België is officieel drietalig, in de praktijk spreken de meeste inwoners één of twee talen. De officiële talen van België zijn Nederlands, Frans en Duits. In Vlaanderen wordt hoofdzakelijk Nederlands gesproken (in een Vlaams dialect), in Wallonië wordt vooral Frans gesproken (in een Waals dialect) en in de Oostkantons wordt Duits gesproken. In Brussel wordt meer Frans dan Nederlands gesproken. De Nederlandstaligen in Brussel spreken vrijwel altijd wél Frans, terwijl de Franstaligen in Brussel zelden uit de voeten kunnen met Nederlands.

Veiligheid

In België gelden vergelijkbare veiligheidsrisico’s als in Nederland. Pas vooral in steden en op drukke toeristische plekken op voor zakkenrollers. Laat geen waardevolle spullen achter in je auto, zeker niet zichtbaar. Vermijdt rustige en slecht verlichte plekken als het donker is.

Veiligheid