Het weer in België

Het Belgische weer lijkt primair op dat van Nederland, echter zijn er toch wel wat nuanceverschillen. Dit wordt mede veroorzaakt omdat België zuidelijker ligt dan Nederland en omdat het zuidoostelijke deel van België verder landinwaarts ligt en tevens uit heuvelachtig landschap bestaat. België kent een gematigd zeeklimaat. Volgens de Köppen-Geigerclassificatie is dat type Cfb. Dit klimaattype kenmerkt zich door het feit dat het onder invloed staat van nabijgelegen zeewater. Hierdoor zijn de winters vrij mild en wordt de hitte in de zomer getemperd. Dit klimaattype komt veel voor in het noordwesten van Europa. Sommige bronnen hebben het over een gemodificeerd gematigd landklimaat als het gaat over de Ardennen. Er zijn echter geen geldige criteria om dit deel van België een landklimaat toe te dichten.

Het weer in België

Neerslag

De jaarlijkse gemiddelde neerslagsom ligt in België tussen de 700 en 1400 millimeter per jaar. België is daarmee gemiddeld genomen natter dan Nederland. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat men in België eerder onder invloed van zuidwestelijke stromingen staat. In de zomermaanden zorgt dit voor ervoor dat een periode van warmte regelmatig verdrongen wordt door een storing boordevol regen en vaak ook onweer die vanuit het zuidwesten België binnendringt. Gemiddeld telt men in België zo’n 200 regendagen. Naarmate je van Laag-België (o.a. kustgebied) naar Hoog-België (Ardennen) gaat neemt het aantal regendagen toe. Zo telt de kust 182 regendagen per jaar en de Hoge Venen komt aan 230 dagen met neerslag. In Laag- en Midden-België valt de meeste neerslag in de zomer (juli en augustus). In Hoog-België is dit in de zomer (juli-augustus) en in de winter (december-januari).

Belgische zomers

De zomermaanden in België zijn iets warmer dan in Nederland. Een uitzondering vormen de topper van de Ardennen, waar het gemiddeld enkele graden koeler is dan elders in België. Aan de kust en in het binnenland kan het kwik in de zomermaanden af en toe oplopen tot 30 graden of meer. Ook in de valleien van de Ardennen worden dergelijke temperaturen gemeten. De hoogste toppen van de Ardennen halen zelden hogere maximumtemperaturen dan 28 graden Celsius. De gemiddelde middagtemperatuur ligt in de zomer tussen de 20 en 23 graden Celsius. In de grote steden kan het kwik iets hoger oplopen vanwege het vele beton en asfalt dat warmte vasthoudt. Waar je aan de kust overigens rekening mee moet houden is dat er ineens een koele wind van zee op kan steken. Dat kan voorkomen indien er een lichte wind uit oostelijke richting staat en het zeewater relatief koel is. Bij deze omstandigheden kunnen de temperaturen aan de kust vrij fors dalen ten opzichte van de temperaturen in het binnenland.

zon in Antwerpen

Wintersport in België

De combinatie van sneeuwval, vorst en heuvelachtig landschap betekent dat er omstandigheden zijn die wintersport (op beperkte schaal) mogelijk maakt in België. De hoeveelheid sneeuw en de duur van de perioden waarin de bodem met sneeuw bedekt is varieert zeer sterk per locatie en per winterseizoen. Bij de juiste omstandigheden van er op een aantal plekken in de Ardennen een sneeuwdek ontstaan dat wel tot twee maanden kan blijven liggen. Sommige kwakkelwinters is de sneeuw na een periode van een paar dagen weer verdwenen. Wie aan wintersport wil doen in België die zal dus geluk moeten hebben. Skipistes kent België niet, maar in de Ardennen zijn wel vele kilometers aan langlaufloipes te vinden in de winter.